Valódi szájmenés a virtuális térben

benyakzoltan

benyakzoltan

Gondok az Amazon új Gyűrűk Ura sorozatával

2019. augusztus 16. - Benyák Zoltán

lotr.jpgAz adaptáción munkálkodó Tolkien szakértő, Tom Shippey csepegtetett néhány érdekes információt. Tom szerint a streaming óriás néhány kérését visszautasította a Tolkien-hagyaték vezetése, így a klasszikus könyvtrilógia nagy részét nem lehet majd felhasználni mozgóképhez.

2017 novemberében az Amazon 250 millió dolláros ajánlattal ütötte ki a Netflixet és állapodott meg  a Tolkien-hagyatékkal, a HarperCollins-kiadóval és a Warner Bros-szal. Így szerezték meg a fantasy történethez fűződő jogokat, és a tervek szerint körülbelül további 1 milliárd dollárt költenek az adaptációra.  

A részletek ekkor még nem voltak ismertek, de az Amazon vezetése új epikus utazást ígért Középföldén.

A sorozat fejlesztését felügyelő Tolkien szakértő, Tom Shippey, most arról számolt be egy német rajongói oldalnak, a Deutsche Tolkiennek, hogy az örökösök által vezetett Tolkien-hagyaték szervezete megtagadta Középfölde másodkorán kívül más időszak felhasználását. Ez azt jelenti, hogy az Amazon adaptációja egyáltalán nem érinti majd a harmadkor eseményeit, amiben Peter Jackson Oscar-díjas trilógiája is játszódik, és amelynek eseményi során Zsákos Frodó elpusztítja az Egy gyűrűt.

Shippey állítása szerint az Amazonnak "viszonylag szabad keze van" a részletek hozzáadásához, mivel Tolkien nem dolgozta ki a másodkor minden részletét a korábbi regények függelékeiben vagy a Befejezetlen mesék című történetgyűjteményben, amelyet 1980-ban Tolkien halála után adtak ki.

Azonban a szakértő aknamezőnek  tartja a dolgot, amivel nagyon óvatosan akar bánni. A Tolkien jogbirtoklók ragaszkodnak ahhoz, hogy a másodkor lényegi része ne változzon. Sauron támadja meg Eriadort, amelyet egy númenóreiai expedíció ver vissza. Ezután következhet a númenóriak tündöklése és bukása. Mindezeknek, a történelem lefolyásának, változatlannak kell maradnia.

Minden megkötés ellenére az alkotóknak maradtak jogai. Felvehetnek új karaktereket, és felvethetnek olyan kérdéseket, mint például: Mit tett Sauron időközben? Hol volt, miután Morgothot legyőzték? Az Amazonnak jogában áll ezekre a kérdésekre válaszolni úgy, hogy maga alkotja a válaszokat a válaszokat, amennyiben Tolkien nem írta már le azt. A kánonhoz azonban teljes mértékig hű adaptáció kell készüljön, muszáj tartani a határokat, és a végeredménynek „tolkieninek” kell lennie.

Az Amazon Gyűrűk Ura sorozatának várhatóan 2020-ban kezdődik a forgatása. A hivatalos megjelenés dátumát még nem tették közzé, de Shippey elmondása alapján 22 epizódra készülhetünk.

 

forrás:

https://www.theguardian.com/books/2019/aug/09/amazons-new-lord-of-the-rings-cannot-use-much-of-tolkiens-plot

 

A bejegyzés trackback címe:

https://benyakzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr8515011876
süti beállítások módosítása