Valódi szájmenés a virtuális térben

benyakzoltan

benyakzoltan

Horrorírók az égig érő fűben

2019. október 18. - Benyák Zoltán

Mikor apák és fiúk együtt töltenek egy kis időt, akkor abból, vagy focizás, vagy golfozás lesz. Kivéve Stephen King és fia Joe Hill esetében. Ők rémálmokat kreálnak szabadidejükben. Pontosan ez történt, mikor a King család legutóbb Floridában nyaralt.

king_es_hill.JPGKing: Elmentem Joeért a repülőtérre, és dumáltunk a kocsiban. Joe azt mondta, hogy nagyon éhes, álljunk meg harapni valamit. Szóval leparkoltunk egy IHOP-nál, és rendeltünk. Azt mondtam Joenak, hogy éppen végeztem egy kézirattal. Mire rávágta, hogy ő is, és esetleg jó ötlet lenne együtt írni valamit, amíg itt vagyunk. Egy egész hetünk volt együtt, úgy hogy rávágtam, hogy: Rendben. Mid van? Ezután vagy húsz percen keresztül dobáltuk be az ötleteket. A végére megszületett A magas fűben vázlata.

A kisregény története Cal és Becky körül forog. A testvérpár egy fűvel benőtt mező mellett haladnak el, mikor egy fiú segítségkiáltásait hallják a fűdzsungelből. Követik a hangot, de rá kell jöjjenek, hogy nem tudják elhagyni a fűmezőt. A történetből most elkészült a filmváltozat Patrick Wilson, Laysla De Oliveira és Avery Whited szereplőkkel. A rendezést Vincenzo Natali intézte, a film pedig a Netflix százlaja alatt érkezett.

A premier után Stephen king és fia, Joe Hill az Entertanment weeklynek adott interjút.

Enetrtainment Weekly: Hogy tetszett a film?

Stephen King: Elégedett vagyok vele. Élmény volt nézni, mert ez egy vizuális utazás.

Joe Hill: Szerettem. Azt hiszem, elég felkavaró lett. Tudod, azt hiszem, ez egy olyan szintű félelemkeltés, mint az Örökség című mozi volt. Vincenzo nagyszerű munkát végzett.

EW: Működik az a dolog, hogy az apa és a fia együtt ír? Nehéz elképzelni, hogy egy szöveget egy másik ember fejez be, főleg, ha ilyen közeli kapcsolatról van szó, mint nálatok?

Hill: Elég gyorsan ment. Emlékeim szerint egy reggeli, mikor felébredtem, apa elküldött emailben pár oldalt. Szóval belepiszkáltam a szövegébe, majd hozzáírtam a magamét. Azt hiszem, délután ő ugyanezt tette, mert másnap reggel megint jött egy email, benne a következő adaggal, és a kör kezdődött előről. Szóval mind a ketten feljavítottuk a másik szövegét,  majd hozzátettünk valami újat. Az egész hat nap alatt lezajlott.

King: Ez volt a legjobb az egészben. Úgy írtuk át egymás szövegét, ahogy az írók tekintenek a szövegre, nem pedig olvasóként. Valahogy nem tudtuk megunni, és nem voltak az első bekezdéseknél érződő kezdőlépések. Olyan volt, mintha egy bemelegített kocsiba ülnénk, ami készen áll az indulásra. Mikor egyedül ír az ember, az egy másfajta élmény, ez egy igazi utazás volt. Ahogy Joe mondta, egy hét alatt kész voltunk egy olyan szöveggel, amiből utána filmet forgattak. Ez valóban elképesztő.

EW: A filmre adaptálás folyamatába bevontak titeket?

Hill: Én elolvashattam Vincenzo forgatókönyvét. Remek volt. Nem is állt szándékomban elrontani.

King: Szintén. Nem is emlékszem, hogy tettem egyetlen javaslatot is, miután a forgatókönyv így sikerült. Minden tervemet megvalósította. Ha nincs gond, akkor pedig jobb ha az ember hátralép, és hagyja, hogy egy tehetséges filmkészítő csinálja a dolgát. Ezt tettük mi is. Az egész végül jól sült el. 

Hill: Részt vettem producerként a NOS4A2 adaptációjában. Szóval van némi gyakorlatom az executive producerkedésben. A lényeg az, hogy megnézd a díszleteket, és mobiltelefonnal besétáld az egész forgatási helyszínt. Semmi komoly.

King: Joe kihagyott egy fontos dolgot ebből a szakmából. Szervezz pár repi sapkát, kabátot, pólót. Menj a bankba a pénzért, és imádkozz, hogy a film nagy dobás legyen.

EW: Ez jól hangzik. Hol keresnek ilyen pozícióra embert:

Hill: (Nevet)
King: De ha valami rosszul működik, akkor fel kell emelned a szavad, és megállítani őket. Például, Hogy ”túlmentünk egy határon.”, vagy ”Ez nem fog működni.” De legjobb, ha hagyod ezeket az embereket, hogy filmezzék a csodát.

Hill: Mikor elolvastam a forgatókönyvet, már láttam, hogy nagyszerű adaptációja lesz a novellának, és az még csak a film első fele. De az egész tovább lett fejlesztve. Továbbépítették a világot, ahol fűmező körül már a tér és az idő is összekeveredik. A szereplők élete elveszti a linearitását, méghozzá olyan módon, ahogy harminc oldalon lehetetlen lett volna kifejteni. Úgy értem, hogy a történet valóban sötét, a szereplőkkel egyre rosszabb és rosszabb dolgok történnek. A filmben viszont megjelenik a remény, ami mássá teszi. Nekem pozitív élmény volt. És ez a lényeg. Egy 30 oldalas sztori és egy kétórás film teljesen más alapokon kell nyugodjon.

King:  A szereplők reménykednek: „hamarosan meghalok, és akkor kikerülök ebből a rémálomból.” J Csak viccelek.

EW: A magas fűben csak egy történet a novellagyűjteményben, aminek Teljes gázzal (Full Throttle) a címe. Tudnátok még ízelítőt adni a többi történetből?

Hill: Persze. A teljes gázzal-nak jó lett az árazása. Karcsú, keményborítós, olyan olcsón, hogy mindjárt kettőt is akarsz belőle venni. Egyet magadnak, egyet annak, akit a legjobban szeretsz.

King: Vagy akár kapásból négyet.  

Hill: Úgy értem, mindjárt itt a karácsony. A legjobb alkalom, hogy az Institute-ot, vagy a Teljes gázzalt beszerezzék a borzongásra vágyó olvasók.

King: Rendben Joe. Eladtad a könyvet, most mond el, mi van benne.

Hill: Rendben. 13 rövid történet került beválogatásra. Kettő olyan, amit apával közösen szereztünk., de akad ott még sok minden más is. Például Az ezüstvízű tónál című írás, amiben pár kölyök egy dinoszaurusz csontvázat talál a tóparton. Ebből készül egy epizód a Shudder Show című sorozathoz.

EW: Stephen! Elárulhatod, hogy mivel fogsz foglalkozni ezután?

King: Elárulhatom, de akkor meg kell öljelek. :) Nyugi, csak viccelek. Jövőre érkezik egy könyv a Mr. Mercedes sorozatban szereplő Holly Gibneyvel.

Hill: És Kívülálló már a boltokban van.

King: Igen, így van. Köszönöm, Joe. A Kívülálló után viszont érkezik az új krimi Hollyval. A címe: If it Bleeds vagyis: Ha vérzik.

Forrás:https://ew.com/movies/2019/10/04/in-the-tall-grass-stephen-king-joe-hill/

n the Tall Grass előzetes:

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://benyakzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr4715215934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása