Valódi szájmenés a virtuális térben

benyakzoltan

Stephen King interjú

2019. szeptember 14. - Benyák Zoltán

king.jpgStephen King 1947-ben született az Egyesül Államok Maine államában. Első regénye, Carrie 1974-ben került a boltokba, azóta King közel fél évszázadot töltött el szörnyeket, hősöket, a kisvárosi amerika légkörét megörökítő kötetekkel. Szereplői menekültek már gyilkos bohócoktól, rémísztő autóktól, lelketlen politikusoktól.

Olyan híres köteteket tett le az asztalra, mint a Végítélet, a Holtsáv és a Kedvencek temetője. Legutóbbi könyve az Institute, egy diktatúra koncentrációs táborában zajlik, ahová különleges képességű gyerekeket zártak.

A Carrie a Watergate-botrány és Vietnám korában íródott. Amerika rémesebb, vagy jobb hely lett azóta?

A világ egy rémes hely. Egy kísértetházban ragadtunk mind, vagy szellemvonaton, ha ez a hasonlat jobban tetszik. Egy életre idezártak minket. A rémek jönnek és mennek, és mindenki szereti a képzelt szörnyetegeket, mert ha őket legyőzzük, akkor talán a valóságosakkal is sikerülhet.

Az Institute gyermek-koncentrációs tábora a modern kori tényeket is felhasználja. Mennyiben hatott Trump bevándorlási politikája a könyvre?

Trump intézkedései nem hatottak a könyvre, mert ez még azelőtt iródott, mielőtt ez az inkompetens elnököt megválasztották. A gyermekeket olykor bezárják, és ez a világon bárhol előfordulhat. Remélhetőleg, azok, akik olvassák az Institute-ot, ellenérzéseket éreznek magukban a rossz bevándorlási politikával szemben.

Te egy replublikánus munkásosztálybeli családban nőttél fel. Hogy reagálnának a szülei a mostani republikánus politikára?

Anyám akkoriban szavazott, mikor George McGovern volt a jelölt. Más idők voltak. Anyám gyűlölte a Vietnámi háborút is. Megesküdtem, hogy erről nem beszélek, de talán most mégis itt az ideje. Maine állam republikánusai kezdenek más színekben játszani. A szenátorunk Susan Collins így próbál elszakadni.

Az írásaidban található borzalmak ellenére, folyton ott a hit az alapvető emberi tisztességben. Ez azt sugallja, hogy az emberek alapvetően jók?

Igen, a legtöbb ember jó. A legtöbb embert elborzaszt egy terrorcselekmény, és csak kevés olyan, aki hajlandó egy ilyenben részt venni. A híreket azonban nem a többség írja.

A karriered elején a komoly irodalom helyett olcsó horrorokkal kezdtél foglalkozni. Most pedig nemzeti kincsként tartanak számon.

Ez részben tiszteletreméltó dolog. Bár az is igaz, hogy túléltem a legvéresebb szájú kritikusaimat. Boldog vagyok, hogy ezt elmondhatom. Ettől rossz ember lettem?

Köze van ennek a dolognak ahhoz, hogy a szépirodalom, és a ponyva közti határvidék bizonytalanná vált? A régi besorolások már nem úgy működnek, mint manapság?

Nos, azért még mindig vannak furcsaságok – számomra legalábbis. A Rigoletto egy áriája, az komolyzene. A Rolling Stones Sympathy with the devil-je könnyűzene. Pedig mindkettő nagyon jó. Szóval ezt mindenki magának döntse el.

institute.JPGHallottam, hogy hangos zenére szeretsz írni. Nem zavaró?

Most éppen a Fine Young Cannibalst hallgatom. Ezt követi majd Danny and the Juniors, majd jön az Animals. Szeretem a rockot. Minél hangosabb, annál jobb.

De hagy a zene nyomot a könyv hangulatán? Más lesz egy fejezet, ha Animalst hallgatsz közben, és más, hogyha Ramonest?

A zene, amit én hallgatok lenyomatot hagyhat egyes szavak megválasztását, vagy hozhat egy új mondatot. De soha nem hat ki a stílusra.

Megdöbbentően termékeny vagy. Mit gondolsz azokról az írókról, akik éveket töltenek a munkájuk csiszolgatásával, újraírásával. Irígy vagy az alaposságukra?

Néhány írónak évekbe telik, mire összehozza. James Pattersonnak elég volt egy hétvége. Minden alkotó más. Szerintem az első vázlat meg kell szülessen négy hónap alatt. De az csak az én véleményem. Ráadásul én rögeszmésen írok. És van itt még egy dolog. Az élet rettenetesen rövid. Én annyit akarok kihozni belőle, amennyit csak lehetséges.

Szoktad magad kényszeríteni, hogy lassíts?

Szándékosan lassítani? Soha. Olyan volt már, hogy az első vázlatot szabadkézzel írtam, az Álomcsapda estében. De nem hiszek az örökös javítgatásban. Ha folyton vakargatsz egy sebet, az folyton vérezni fog, és sosem gyógyul be.

Egyszer azt mondtad, hogy a szereplőid addig beszélnek a fejedben, míg ki nem engeded őket. Ez kicsit olyan, mintha az írás közel állna az elmebajhoz.

Nem hiszem, hogy az írás elmebaj lenne. De mikor írok, és jól megy, a valódi világ eltűnik nyomtalanul.

Van egy ideális állapot, mikor el lehet engedni egy kéziratot, vagy ez mindig nehéz? van olyan, hogy egyes könyvek szereplők még kísértenek a megírás után is?

Vannak ilyen szereplők. Mint Holly Gibney a Mr. Mercedesből Olykor Gileádi Roland a Setét toronyból. De ők a ritka kivételek.

Együttműködtél Peter Straubbal A talizmán és A fekete ház íráskor. csakúgy, mint a fiaiddal Owennel és Joe-val. Van valaki más, akivel szívesen írnál könyvet?

Szeretek közösen írni a fiúkkal és Peter Straubbal is. Remélhetőleg fogunk még így alkotni. Persze vannak mások is, akikkel szívesen írnék közösen. Például Colson Whitehead, Michael Robotham, Linwood Barclay, Alex Marwood, Tana French. Persze erre nincs időnk, de érdekes szövegek jönnének létre. Az a legjobb, ha egy új és érdekes stílus születik ebből.

Ha az elnök elrendeli, hogy minden könyvet el kell égetni az államokban. De te megmenthetsz három könyvet a sajátodból. Melyik három lenne az?

Hogy melyiket? Rossz kérdés, de rendben, játsszunk. Lisey története, a Végítélet, és a Tortúra.

 

Forrás:

https://www.theguardian.com/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://benyakzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr2815052598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Könyveslány 2019.09.15. 14:54:43

Hagyjuk már ezt a "Horror mestere" címkét. Inkább egy túlírásban szenvedő neokommancs propagandista.

pepin_nymburk 2019.09.15. 15:09:40

@Könyveslány: az olvasók könyvei vásárlásával szavaznak, mester-e, vagy sem. Károghatsz ez ellen, csak felesleges...

Róbert Farkas 2019.09.15. 16:28:45

Az az igazság ha majd te,ti,ök tudtok úgy irni mint Stephen King akor majd lehet fikázni, az egyik legjobb iró és ez nem csak az én véleményem hanem soknak! Nincs még egyiró akinek ennyi filmje meg sorozata lenne.

user friendly 2019.09.15. 19:32:43

@Róbert Farkas: ez hülyeség. attól, hogy nem tudok főzni, még elmondhatom ha egy étel sós vagy sótlan. nem kell hozzá mesterszakácsnak lenni.

Én SK régi könyveit nagyon bírtam, de mióta lejött az anyagról, sajnos számomra is bántóan túlír mindent és valahogy a fantáziája is megkopott. Lehet, persze hogy a kettőnek nincs köze egymáshoz, de időben kb egybeesik.
Mindenesetre az amerikai kisvárost senki úgy meg nem írta, mint ő.

Zed is not dead yet 2019.09.15. 20:02:08

@Róbert Farkas: Mondjuk a filmadaptációk szinte mindig szarul sikerülnek King könyveiből, igazán kár és ez is megérné, hogy valaki foglalkozzon a kérdéssel. Mondjuk talán 2 kivételt tudok mondani, a Remény rabjai-t és különösen a Halálsoron-t. Viszont pl. a naaagy nekikészülődés után a hegyek vajúdtak és egy kis, sima, szürke lego-kockát szültek, ami a Setét torony-t illeti, amit borzasztóan sajnálok.

Egyébként pedig amikor van mit írnia, akkor tényleg nagyon jól tud írni, amikor pedig elfogy az ötlet, akkor borzasztóan bezuhan, kb. olyan Reader's Digest -szintre. Szóval a túlírást illetően igaza van a Könyveslánynak szerintem (egyes esetekben), miközben meg más esetekben azoknak, akik nagyra tartják KInget. Én is nagyon szeretem, bár vannak tényleg borzalmasan szar könyvei is. Pl. a Búra alatt valami orbitálisan szar lett, nagyon látszik rajta, hogy annak egy maximum 15-20-oldalas novellának kéne lennie (és akkor lehetne baromi jó), de így, két kötetben, folyton körbe-körbe, reszelve a fingot ... szóval az sajnos nagyon gyenge lett. Vagy ott van a Végítélet, ami szerintem King 3 legjobb könyve között van, de sajnos abban is vannak erős mélypontok. Vagy ugyanígy a Setét torony, aminek a végére elfogyott az elképzelés, hogy merre tovább, és ez igen tisztán érződik rajta. Ugyanakkor pl. a Halálsoron, vagy a Rémkoppantók, vagy (hogy egy igazán "popcorn"-könyvét is említsem) a Mobil című könyvei nincsenek szerintem túlírva egyáltalán és nagyon jók is. Az "Az" is olyan szerintem, ahol a végére odalett az ötlet, hogy merre menjen tovább a sztori. Viszont a Végítélet első része, amíg a hősök eljutnak Abigail anyáig, vagy a Mobil eleje, amíg felvezeti a sztorit és a csapat elindul a vándorútjára, vagy pl. a Setét torony-könyveknek több szakasza is, igazi mesterművek.

exterminador 2019.09.15. 21:12:02

@Zed is not dead yet: Könyveslány véleményét és persze őt magát is önmagában beárazza a "neokommancs propagandista" jelzős szerkezet használata. Szegénykémet biztosan bántja, hogy ő legfeljebb a trollkodásnak lehet a mestere, de abban meg semmi pozitívum sincs. Valószínű, hogy szánalmas élete többi szegmense is hasonló értékekkel bír. Szóval jobban tenné, ha elgondolkodna, minek van a világon egyáltalán.

exterminador 2019.09.15. 21:17:08

@user friendly: szerintem pedig csak annyi történt, hogy King a műfajiság felől a szépirodalom irányába mozdult el. Ott van például a Rémálmok bazára kötet. A Premium Harmonyban vagy a Herman Wouk is Still Alive-ban például semmi horror nincs, ezek egyszerű, minimalista, realista novellák.

Zed is not dead yet 2019.09.15. 21:37:45

@exterminador: Ez tény. Ezért is jelöltem meg egyértelműen, hogy mi az ami elfogadható számomra, mint a vita része. A NER-prop röfögés undorító, különösen akkor, amikor végképp semmi apropója nincs az adott helyen. Hacsak az nem, hogy King is erősen kritikus a tökkelütött politikusokkal (mint Trump) szemben, amilyenekből bőven találni errefelé is, nem csak az USA-ban.

user friendly 2019.09.16. 02:35:14

@exterminador: szerintem ennél több történt, ha egyáltalán történt valami és nem csak simán elfogyott a szufla.
nekem különben azzal nincs semmi bajom, ha nem horrort ír, mert a műfajtól függetlenül, lebilincselően, szépirodalmi igényességgel tudott írni régebben is. a legtöbb regénye szerintem már akkor is túlmutatott a horror műfajon. néha még meg-meg csillan valami és igen, főleg novelláiban, de a regényeit ma már többnyire fájdalmasan túlírja. nekem borzasztóan hiányzik belőlük a fantázia és az átütő erő.

user friendly 2019.09.16. 02:52:20

@Zed is not dead yet: A Mr Mercedes sorozat kifejezetten jó lett. Megkockáztatom, hogy a 2. évad, (ami tulajdonképpen már az Agykontroll) még jobb is, mint a könyv. Amivel mondjuk nem mondok sokat, mert a regény, valljuk be, nem volt egy nagy eresztés. :) Ehhez képest egész ütős kis sorozatot csináltak belőle.

exterminador 2019.09.16. 17:54:30

@Zed is not dead yet: azért jólesett elküldenem melegebb éghajlatra.