Valódi szájmenés a virtuális térben

benyakzoltan

benyakzoltan

Trumbo

Hollywoodi korrektség

2019. július 12. - Benyák Zoltán

 

trumbo_ver3.jpgDalton Trumbo sikeres forgatókönyvíró az Egyesül Államokban a század első felében. Minden szép, siker, fény, csillogás. Már pályája elején írt remek forgatókönyveket, mint például a 30 másodperc Tokyo felett (1944), de máig híres regényeket is, például a Johnny háborúja (1939). Finoman szólva is tehetséges íróról beszélünk, aki politikailag szocialista realista beállítottságú, és ebből következett a tragédiája.

A díjeső helyett Trumbo úrra a sötét McCarthy korszak szakad rá. (Igen, ez az a kor, mikor üldöztek arrafelé mindenkit, aki kommunistagyanús volt, még akkor is, ha csak bortól volt vörös a orra. Igen, ez az a kor, mikor Ronald Reagen színésztársai ellen vallott). Ez egyébként meg is van jelenítve a filmben, sok egyéb finomságok mellett, mint például a stúdiók hozzáállása, vagy John Wayne arroganciája.

Dalton Trumbo is számkivetett lesz, mert van olyan makacs, hogy ne váljon nézetei árulójává, és kitartson az igaza mellett. Jónéhány társával együtt feketelistás lesz, Írásait félrerakják, őt magát ellehetetlenítik. 1947- ben az Amerikaellenes Tevékenységet Vizsgáló Bizottság végül őt és kilenc társát börtönbüntetésre ítéli. 1950-ben közel egy esztendőt töltött rács mögött.  

Szabadulás után sem lesz könnyebb a helyzete. B-kategóriás filmek forgatókönyvét írja, és mikor sikerül befurakodnia a mainstreambe, azt rendszerint álnéven kényszerül tenni. Pedig ezekben az években születnek legjobb munkái. Olyan gigaprodukciókhoz aszisztál, mint a Spartacus, vagy az Exodus. Tévén keresztül nézi, hogy más veszi át a nevében A bátorért (The brave one), vagy a Római vakációért (Roman Holiday) járó Oscar-díjakat. Rehabilitációja csak az ötvenes évek végére történik meg, mikor visszaveszik az Amerikai Írók Céhébe.

Vannak ezek a filmek, mikor a kisember szembeszáll a rendszerrel, és rendszerint a kisember eltiprásával végződnek. Merthogy így realista ez. Ezzel nehéz vitatkozni.

Trumbo története mégis diadallal zárul, kitartó harcával hozzájárul a kommunistaüldöző Egyesült Államok egyik sötét korszakának lezárásához. És hogy mindez önéletrajzon, és tényeken alapul, megkoronázza ezt mozgóképet, és életét is. Ennél jobb reménysugár nem is kell.

Ja... és Bryan Crannston remek választás. Mint mindig.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://benyakzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr5914922190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

marineni 2019.07.14. 19:26:00

jó cikk, de a végén elütötte: Bryan .... nem i-vel
süti beállítások módosítása