Valódi szájmenés a virtuális térben

benyakzoltan

benyakzoltan

5 remekül sikerült könyvborító

2020. június 19. - Benyák Zoltán

cpa_1.jpgA cápa

 

  Ez a borító olyan jó lett, hogy még Hollywoodnak is megfelelt, és a mozifilm plakátjára átvették. Az óceán nagy és sötét, a cápa és az ember arányai megmutatják, hogy ki milyen esélyekkel indul ebben a küzdelemben.

  Peter Benchley később megbánta, hogy megírta ez a könyvet, amivel olyan szörnyekké tette a cápákat, amit jóideig nem fognak levetkőzni magukról. Spielberg talán nem sajnálja ennyire. Élete egyik nagy dobását összehozta.

 

 

fahrenheit_451_1.jpgFahrenheit 451

  

    Mindig is azt gondoltam, hogy a Fahrenheit 451 -et a berlini könyvégetés indukálta. Bradbury disztópiájában pusztítják a művészetet, filozófiát, minden, ami papírra íródott. Az, hogy miért rossz elégetni egy könyvet, az rajta van ezen kötet borítóján.

   A fedlapon látható ember könyvoldalakból áll, a tűz már ropogtatja a csontjait. Ez lesz hát, ha meggyújtjuk a regényeinket. Vele égünk mi is. Ha nem is a húsunk, a bőrünk, de valami odabent a fejünkben elvész, lángok martaléka lesz.  

Olvassátok!!!

 

 

 

az_ut_1.jpgAz út

   Cormac McCarthy nem az a típus, aki hegyekben ontja magából a regényeket. Mondhatni ritkán hoz valamit, az viszont nagyot tud sebezni az emberen.

   Ha a Véres délköröket nem is olvastad, akkor is hallhattál a Nem vénnek való vidékről, vagy Az útról. Ez utóbbi egy posztapokaliptikus dráma. Nehezen vánszorgó kevés szereplővel, kietlen és végtelen mondatokkal, szikár prózával.

   Ez a borító éppen ilyen. Telitalálat. Ezt már csak úgy lehetne fokozni, ha fekete-fehér lenne.

 

 

 

 

 

kafka.jpgMiért kell Kafkát olvasnod, mielőtt elvesztegeted az életed.

 

   Nemcsak a cím kapós, de a borítógrafika is. Egy bogár könyvet olvas, ami nemcsak Kafka leghíresebb novellájára utal, de az olvasót is bekóstolja.

   Merthogy, ha nem olvasod el ezt a könyvet, akkor csak olyan rovarléted lesz, mint Kafka hősének.

   Azt hiszem, ez attól remek, hogy a téma, és a marketing összeért a borítón. Morbiditásában van valami megkapó.

 

 

 

 

 

koontz_the_cityu.jpgA rossz hely

 

   Hegyekben állnak a horrorirodalomban azok a könyvek, aminek az elején a ház áll a hegyen. De számomra ez a korai kilencvenes évekbeli az egyik legszebb.

   Komor viskó a parton. Még ki se nyitottuk a regényt, de már tudjuk, hogy itt bizony baj lesz. Aztán szembekapjuk Koontz egy korai művét, ami valljuk be kiemelkedik a munkásságából.

   Vannak jól sikerült darabjai, de ha Koontz élményt akarsz, a Rossz helyet ne hagyd ki. Nyisd ki a könyvet, aminek az elején a hegyoromra épült ház áll. Ha mered.

A bejegyzés trackback címe:

https://benyakzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr515890158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása