Valódi szájmenés a virtuális térben

benyakzoltan

benyakzoltan

Fantasztikus könyvtárak

2019. szeptember 05. - Benyák Zoltán
  • hobbit_write.jpgA Hobbit. JRR Tolkien tollából.

 

Tolkien munkája egy különlegesen megírt fantasy világ, ami tele van óriási könyvtárakkal. Minas Tirithben, Völgyzugolyban, de akad néhány kisebb és otthonosabb, mint Zsáklak könyvtára. A zsáklaki könyvtárban akad minden, amit csak egy igényes hobbit megkívánhat. Szép falak, kővel kirakott padló, tűzhely, finom bútorok, alacsony könyvespolcok – merthogy a hobbitok nem kedvelik a létrákat. A Gyűrűk ura kötet pontosan leírja miféle könyvek találhatók itt. Tekercsek, kódexek, a Megye meséi. A Vörös könyv, Tokbánya évkönyve. Csupa titok és érdekesség a korábbi korokról, balrogokról, gyűrűkről.

 

  • A nem eladó könyvritkaságok katalógusa. John Donne fantáziájából.

 

Mikor Paul Mason, úgy gondolta hogy a Nemzetek Könyvtárában kevés a latin és olasz kötet a 15. századból, akkor úgy döntött, hogy katalógusba beír néhány nem létező címet. Mikor megkérdezték tőle, hogy mi értelme van nemlétező könyvekről listát vezetni, akkor fura választ kaptak. „Nos”, közölte Mason felháborodottan. „Azt még nem tudom, de nem is gondolhatok mindenre.” Így valamikor 1603 és 1611 között Donne létrehozta ezt a különleges könyvlistát. Olyan címekkel, mint Délutáni harangok Hobytól, vagy Luthertől a Rövid fohászok az Úrhoz. Ezek természetesen nem létező kötetek, csupán fantáziák a fantáziában.

  • Kip-kop, John Sladek.

 

Ebben az 1983-as novellában egy cinikus robot lesz az Egyesül Államok alelnöke. Sladek egy gigászi földkörül keringő mobil könyvtárat képzelt el, mindez egy luxus-űrhajó fedélzetén berendezve. Egy gazdasági válság után a hajót újra állatok szállítására kezdik használni. A könyv cselekménye itt zajlik, a csendes bálteremben, luxus – fürdőszobákban, és első osztályú könyvtárakban. Kip-Kop egy robot, aki itt teljesít szolgálatot ezen a kimustrált könyvtárhajón Sokféle cím megtalálható az intergalaktikus könyvtárában, könyvek a Marsról, apácák életrajzai, egy Robbie nem gép történetei. és könyvek, amik „U”-val kezdődődnek.

  • Bábel könyvtára, Jorge Luis Borges

 

Borges úr családján kisebb átok ült. Ahogy apjának, neki is szembetegséggel kezdett küzdeni, amitől később teljesen megvakult. Átok ez egy olyan embernek, aki a könyvek szerelmese, és ráadásul nemcsak olvas, hanem ír is. Anyja úgy próbált meg segíteni neki, hogy hangosan olvasott neki C.S. Lewistól. Nemsokkal később Borgesben megfogant ez a látomás egy végtelen könyvtárról, aminek hatszögletű szobái kapcsolódnak egymáshoz. Mind teljesen egyformák, és ugyanolyan könyvespolcok sorakoznak bennük, véletlenszerűen rendezett könyvekkel. Ebben a végtelen könyvtárban sok könyv kivehetetlen hablaty szöveggel íródott, de néhány nem. Ráadásul minden megtalálható itt, amit valaha írtak, de még azok is, amit írni fognak. Néhány cím elriasztásul: „A mindenség: a jövő percre részletezett történelme.” Az arkangyalok önéletrajza, gnosztikus evangéliumok. A megjegyzések ezekhez az evangéliumokhoz, és a megjegyzések a megjegyzésekhez. A legriasztóbb azonban kétségtelenül ez: „Halálod pontos feljegyzése.” J Ja, és minden könyv a világ minden nyelvén elérhető.

 

  • A rózsa neve, Umberto Eco.

 

Egy bencés kolostorról írva, érthető, ha az író szeretne jó könyvtárat alkotni. Lássuk, hát milyen lett egy nemzetközi könyvsiker könyvtára egy elhagyott apátságban. Mikor megalkotta a kolostort, Eco fejében Borges könyvtár-labirintusa járt. Végül még a hatszögletű szobarendszert is megtartotta. Eco könyvtárszobái kevésbé pontosak, mint mondjuk Tolkiené. A középkori Európa könyvtárai általában 2000 könyvet tartottak, a Rózsa neve apátságában a közel lehetetlen 87 000 könyv volt, amit a középkorszakértők azonnal kiszúrtak, és kötekedni kezdtek. De ahogy a mondás tartja, „Az Álom és a Fantázia csak nevet a logikán.” Eco azonban még ennél is tovább ment szemtelenségben. Burgosi Jorge atya nevét, aki szerepel a Rózsa nevében egyenesen a látássérült Jorge Luis Borges – ról mintázta. Rádásul a megíráskor Borges még életben volt.

  • Elfeledett könyvek temetője. A szél árnyéka kötetben Carlos Ruiz Zafón tollából.

 

Zafón barokk történetében a tizenéves Daniel Semperét apja elviszi az Elfeledett Könvvek temetőjébe, ami Barcelona szívébe rejtettek. A fiú itt felfedez egy könyvet, ami felforgatja az életét. Daniel nyomozni kezd a könyv eredete után, és közben jön a nagy szerelem, a nagy ellenség, örömök, csalódások. Az Elfeledett Könyvek Temetője sorozat már négy kötetesre hízott, és nemzetközi sikerré lett. Köszönhetően sokmindennek, de talán leginkább varázslatosan titkos könyvtárnak.

  • Peter Kien könyvei: Az Auto-da-Fé kötetben Elias Canetti tollából

 

Peter Kien egy középkorú szinológus akinek 25000 kötetes gyűjteménye van bécsi lakásán. Az olvasás iránti kielégíthetetlen vágyánál csak a félelme nagyobb, hogy gyűjteménye elveszik egy tűzben. Feleségül veszi a házvezetőnőjét, abban a reményben, hogy az majd segít vigyázni a könyv gyűjteményére. A nővel azonban érkezi a gond is. A házvezető ugyanis kijátsza a kezéből a lakást, Peter az utcára kényszerül, abba a világba, amiről eddig csak olvasott. A késes gyilkosok, elvadult művészek, drog bárok, béna rendőrök világába. A történet végén Peter könyvtára lángra kap, és elpusztul az utolsó oldalig.

westeros_library_2.jpg

  • Éjszakai lámpás, Jack Vance tollából.

 

Somar elhagyatott vidékén a két szereplőnk, Jaro és Skirl felfedez egy zsúfolt ősi könyvtárat tele szépen illusztrált kötetekkel, amik pecsét szagától illatoznak. Félig napló félig verses könyvek, amelyek egyedi művészi látomásokkal mutatják be, hogy alkotójuk hogyan készítették szeretett irataikat. Nem mellesleg a könyvtár mögött van egy titkos folyosó ami egy élőhalottak lakhelyévez vezet.

  • Az éjszakai könyvmobil, Audrey Niffenegger tollából.

 

A könyvek és a halál kapcsolatának újabb fantasztikus elmélete. Egy fiatal nő találkozik egy Winnebago típusú furgonba épített könyvtárral, amiben minden könyv megtalálható, amit valaha is olvasott. A könyvtáros, Openshaw úr, nagyon óvatosan kezeli a könyvtárat. A nő próbálja újra megtalálni a mozgó könyvtárat, de kilenc évig nem akad a nyomára. Mikor aztán újra összefut Openshaw-al, könyörög neki, hogy alkalmazza a könyvtármobilnál. Openwhaw elutasítja, de hősnőnk nem adja fel. Könyvtárosiskolát végez, és elhelyezkedik a Chicago Közkönyvtárnál. Élete során többször is nekifeszül, hogy felvételt nyerjen, de hogy sikerül-e végül neki, azt csak a könyv olvasói tudják meg.

  • Citadella könyvtár: A Trónok harca sorozatban George RR Martin tollából.

 

Ebben a fantasy sikerszériában a Citadella foglalja magába a nagy könyvtárat – Westeros legnagyobb könyvtárát – ami egy középkori csodaszámba megy. Egy hatalmas központi csarnoka van, amiben tükrök és lencsék lógnak hogy a természetes fényt elvigyék a könyvtár minden szegletébe. A legdrágább és legveszélyesebb kötetek zárt ajtók mögött vannak. A legtöbbjüket ráadásul a polchoz láncolták, nehogy mohó kezek meglovasítsák az ősi tudást. Ezzel a megoldással egyébként Terry Pratchett Korongvilág Láthatatlan Egyetemén is találkozhatunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://benyakzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr8315039394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása