Valódi szájmenés a virtuális térben

benyakzoltan

benyakzoltan

Hollywood alkonya?

2019. december 02. - Benyák Zoltán

irishman.jpgEz itt most nem az Irishmanről szól. Nem magáról a filmről. Abból születik majd remélhetőleg elég írás, blogolás, kritika. Ez itt a mozi estéjéről szól. A sötétről, amikor a moziterembe már nem engedik be a régi hősöket, mert kell a hely a műanyagszörnyeknek.

Az a tény, hogy csak néhány kiválasztott moziban, csökkentett módban mutatják be ezt a darabot, minimum elkeserítő. Mert mikor Scorsese olyanokat rendez egyetlen filmben, mint Pesci, Pacino, De Niro, Harvey Keitel, az filmtörténeti esemény. Ez utóbbi mondatról levágtam a túlzásokat egy zongorahúrral. Piros betűs nap kellene, hogy legyen. És erre mi történik. A stúdiók legyintenek rá, mint keresztapa a könyörgésre.

Nem kell nekik. Egy ilyen felállás. Amiről mi moziszeretők csak álmodtunk. Hogy a régi titánok még egyszer, utoljára, együtt… kamera elé állnak.

A francba velük, igaz?

És hiába hívja segítségül Scorsese a fiatalabb korosztályból Anna Paquint, meg a fél Gengszterkorzó stábját. Akkor se. Nem kívánatos személy.

Elszomorító, szívszorító, igazságtalan.

Ez itt nem arról szól, hogy: „ugyan, kit érdekelnek már a vén csontok!”, „De Niro. Jééé, az még él!” Ezt nem lehet annyival elintézni, hogy eljárt felettük az idő. Meg át kell engedni a helyet a fiatalabbaknak.

A mozival van baj. Valami kipusztult belőle, aminek a hiányát a tömeg talán észre sem veszi. A film azért van, hogy megkarcolja az agyunkat. Hogy szeressünk, gyűlöljünk, féljünk, nevessünk pár órába sűrítve. Része a kápráztatás is, az illúzió. Ez nem is kérdés. Csak a keverék aránya nem mindegy. Rossz dózisokat kapunk.

És végül eljutottunk oda, hogy a klasszikus ízekkel kevert medicina már nem kerül be a gyógyszertárba.

Kár, mi? Majd baromira hiányozni fog, mikor már cukorbetegek leszünk a többi sok szartól.

Ám itt nem a producerek, a filmcézárok a gonosztevők. Ők azt adják, amit mi kérünk. Mi vagyunk a szörnyek a nézőtéren, a fotelekben. Jobban kellett volna néznünk. Azt figyelni, ami fontos. Ami ostoba, és lényegtelen, arról meg elfordítani a fejünket. Ahová nem nézünk, az gyorsan elhal. Tudd, hogy miért fizetsz!

Ezek az öreg, vén gengszterek pedig nagy és csodaszép sírkövet faragtak nekünk. Rá van vésve egész életük. Majd talán viszünk rá virágot, és azt mondjuk: „A francba! Nem így kellett volna történnie.”

A bejegyzés trackback címe:

https://benyakzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr8815334268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.12.03. 05:48:40

20 éve hetente többször jártam moziba. Most több filmet nézek, de moziba átlag évente járok egyszer.

safa 2019.12.03. 06:33:27

A Netflixen csúcsokat döntöget a nézettsége.:)

2019.12.03. 06:44:03

Nyugdíjas kesergés modoros stílusban. A mozi köszöni jól van, bevételi rekordokat döntögetnek a filmek, igaz most ez a szuperhősös szar a menő, de majd fordulnak a trendek. Scorsese filmje azért nem kellett Hollywoodnak, mert hosszú, régimódi gengsztereposz, ami manapság nem divatos, ráadásul a fiatalítós cgi miatt kurva drága volt. A Netflixnek meg tonnaszámra áll a pénze, és szívesen rúgtak egyet a Hollywood seggébe azzal, hogy megfinanszírozták ezt anyagilag egyébként tuti bukó filmet.

midnight coder 2019.12.03. 06:50:51

Azért ezek itt már dédnagypapák. Már Arnold Schwarzenegger is gáz egy picit a Terminátorban, de ő legalább élő szövet fémvázon, és a fémvázról elhisszük hogy nem öregszik akkor is, ha az élő szövet igen.

Macropus Rufus 2019.12.03. 09:24:24

@Eugene Horse: "A Netflixnek meg tonnaszámra áll a pénze, és szívesen rúgtak egyet a Hollywood seggébe azzal, hogy megfinanszírozták ezt anyagilag egyébként tuti bukó filmet. "
vélhetően egy 20th vagy egy Universal sokkal nagyobb tőkével rendelkezik mint egy sz@ros Netflix. Csak ők a pillanatnyi bevételre hajtanak. És most rágják a kefét, mert ez a film qurva nagy siker.
Hát ha valami bukás lesz az nem az Irsihman lesz sztem. Az idő eldönti, de meglepődnék, hogy ha ez a film bukás lenne. Nagyon meglepődnék.

2019.12.03. 12:28:52

@Macropus Rufus: "egy 20th vagy egy Universal sokkal nagyobb tőkével rendelkezik" - mégsem finanszírozták meg... Egyébként szerintem annyira nem rágják a kefét, egy kábelcsatornás nézettség nem vethető össze mozis forgalmazással, szóval ha otthon sokan megnézik, az nem jelenti azt, hogy moziban is nagy siker lett volna, igazából ez sosem derül ki. Ráadásul moziban nem ez a verzió futott volna, mert tuti nem küldtek volna filmszínházakba egy 209 perces filmet, szóval ha moziban ment volna, nem is teljesen ez a film lett volna. A szaros Netflixnek egyébként tényleg tonnányi pénze van, nyugodtan egy ligába teheted egy nagyobb hollywood-i stúdióval.

Antilles 2019.12.03. 12:37:17

Az emberk többsége miután elege van a munkája monotonságából vagy csak úgy szimplán ki akar kapcsolódni nem fog egy három órás drámát megnézni. Szórakozni akar hogy jó érzéssel jöjjön ki a moziból, és a szuperhős filmek ezt adják meg.

midnightcoder2 2019.12.03. 12:45:14

@Macropus Rufus: A top25-ben benne van a netflixen, de úgy 17-ik. Azon lehet vitatkozni, hogy ez mekkora siker.

gyantuska 2019.12.03. 13:37:01

Sajnos tényleg nem lehet csak Hollywood ot hibáztatni... amíg ilyen agyhalott szuperhősös filmek mennek addig nem is lesz változás, mert erre van igény (sajnos). Ezek a produkciók évről évre rekordokat döntögetnek nézettségben amíg ez így megy, addig többnyire csak ilyen filmeket kapunk

Vödör1 2019.12.03. 15:29:54

@Macropus Rufus: "vélhetően egy 20th vagy egy Universal sokkal nagyobb tőkével rendelkezik mint egy sz@ros Netflix. "

Biztos? "Netflix net worth as of December 02, 2019 is $137.77B."

"Movies are proving to be big business for Comcast. Producing leading movie franchises, such as Fifty Shades of Grey, Fast & Furious and Despicable Me, and coupled with their hugely popular theme parks, Universal Studios is valued at over $5.4 billion."

A 20th Century Foxot meg megvette a Disney 70 mrd-ért, ha a Disneyt nézzük igaz, de korábban?

Roppantó 2019.12.03. 18:43:15

A filmstúdiók nem változtak, ugyanolyan profitorientáltan működnek, mint régen. Állandóan azon agyalnak, hogy mi fog nekik sok pénzt termelni, mik a fő trendek. Az audiovizuális-akcióorgia-képregényfilm-sorozat egy pénzügyileg igen sikeres válasz a kétezres évek konkurens tévés sorozatmániájára.
Az érdekes egyedi ötleten alapuló, kísérletező, rizikós egyszeri történeteket már a Netflix és társai filmesítik meg, mert ők tudják vállalni az ezzel járó kockázatot. Lényegében nem veszett el semmi, csak átkerült másik platformra.
Scorsese és alkotótársai még jobban ki is tudnak teljesedni művészileg, mert nem vagdossák agyon a filmjeiket a producerek. Nincs szükség már külön "rendezői" változatra.
süti beállítások módosítása