Valódi szájmenés a virtuális térben

benyakzoltan

benyakzoltan

Project Blue Book - Furcsak fények az égen

2020. április 23. - Benyák Zoltán

 

blue_book_1.jpgA Kék könyv. Egy valóban létező tervezet, amibe az amerikai légierő a negyvenes, ötvenes években az UFO jelenségek vizsgálati anyagát rögzítette.

Legyinthetnénk, hogy ezt már láttuk az X-aktákban, és az összevetés valóban jogos lehet, még akkor is, ha a Kék Könyv sosem fogja lemosni a nagy elődöt. Most egyszerűen más a piac. Sorozatdömping van, a Kék Könyv az internet, a Netflix korába született (Na meg a History Channelébe, ami a idegenek egyik zászlósűrhajója lehet), eközben az X-akták egy net előtti éra utolsó akcióhőse, amikor nem volt ekkora a tévédráma felhozatal, és a téma sem volt akkoriban megjelenítve.

Továbbá: Az X-akták két főszereplője és viszonyuk, egy nagyon jó alapkonfliktust határoz meg. Egyikük hívő, a másikuk szkeptikus. Ráadásul férfi és nő, amivel ugye lehet további romantikát szövögetni.

A Kék Könyv két főhőse két férfi, és valahogy ők inkább vívódó személyiségek. Ingadoznak a hitetlenkedés, és a beismerés közt. Ha van köztük feszültség, az is jobbára a parancsteljesítés, és megtagadás frontján mozog. Egyrészről ott van Dr. J. Allen Hynek (Aidan Gillen alakítja, aki a Trónok harcában Kisujj karakterét), ő sokrétű tudós, aki valóban élt személy, és néhány évig ő vezette a Kék Könyv projectet a légierő megbízásából. Mellette a fiktív Michael Quinn kapitány, aki a jóképű, keményöklű katonát hozza.

A sok tesztoszteron mellé szerencsére tisztességes női karaktereket kapunk, legalább olyan jól megírva, mint a fickókat. A hölgyek körmönfontak, rafináltak vannak céljaik.

blue_book_2.jpgAmiben a Project Blue Book erősebb, az a korszak, amiben helyet foglal, vagyis annak a megjelenítése. Az ötvenes évek hidegháborúja, az oroszoktól, a kommunizmustól való amerikai félelem, az atomkor hajnala, és mindezek tetejébe különös fények, repülő csészealjak az égen. A paranoiát sikerül jól átadni a sorozatnak.

Az sem elhanyagolandó, hogy olykor sztárparádéval operál a sorozat. Mikor nem is gondolnánk, egyszercsak besétál a képbe Verner von Braun, John F. Kennedy, Harry Truman és mások.

Képileg, hangulatilag korrekt munka, egy roppant érdekes korban. És ha néha csóváltam is a fejem, egy szereplő  kissé logikátlan megnyilvánulásán, valamiért mindig akartam még egy részt.

Ha érdekelnek az idegenek, vess rá egy pillantást.

A bejegyzés trackback címe:

https://benyakzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr7615634056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása