Valódi szájmenés a virtuális térben

benyakzoltan

benyakzoltan

Könyvműhely - Sztoritípusok 7: Extrém történetek

2020. augusztus 07. - Benyák Zoltán

Sztoritípusok – 7. Extrém történetek

 

muhely-extrem.jpgAz extrém vizeken megint csak a főszereplő személye körül bonyolódik a cselekmény. Hősünk szociálisan kirívó eset, és ennek tetejébe érkezik egy hatás, esemény, ami elsodorja őt nyomor, hanyatlás felé. A történet végén általában az őrület, gyilkosság, öngyilkosság várja hősünket.

De ne szaladjunk ennyire előre.

1: A történet első felében meg kell mutatnunk a másságát, szimpátiát kell ébresztenünk „más” emberünk iránt. A karakter kibontását itt még nem szokás túlzásba vinni. Semmiképp se unatkozzon az olvasó. Néhány jellemvonás, hogy megértsük a szereplőnk.

2: A második szakasz nyitányában jöhet az esemény, ami belöki a cselekményt. Bekövetkezik az esemény, ami kilöki a medréből az életet. Szereplőnk cselekedetei egyre meredekebbé válnak. Ezek bemutatásához azonban pontosan ismernünk, és mutatnunk kell a lelki folyamatokat. Az extrém történetfajta kívánja meg talán a legerőseb pszichológia hátteret.

3: A kisodródás folyamán egyre több határátlépést mutathatunk. Ezek az események, mikor a „más” típusú hősünk megsérti a szociális szabályokat, a törvényeket, egyre több a súrlódás közte és a világ többi része közt. Az olvasó érezheti, hogy valami végső kataklizma felé sodródik.

4: A lezárásban vagy elbuktatjuk hősünket, vagy feloldozzuk. Az utóbbi talán nehezebb megoldás. Itt egy rosszul ábrázolt karaktertöréssel elronthatjuk a történetet. Nem lehetetlen, hogy a szereplőnk hirtelen kompatibilissé válik a világgal, de erre azért kicsi az esély, és kevés a példa. Az esetek többségében vagy az elkerülhetetlen tragédia következik be, vagy a hősünk „elmenekül” a világból.

Mindig is szerettünk csámcsogni azokon az alakokon, akiknél „elszakad a cérna”, akik áthágják a szabályokat, az elméjük inkább az őrületet választja, semmint a „normális” működés.

A extrém történetforma akkor éri el célját, ha megértetjük az olvasóval, mindenkinél eljöhet a „szakadás” pillanata. Ahogy a rémtörténetek is akkor működnek a legjobban, ha hétköznapi környezetben lopakodnak mögénk, úgy itt is erről van szó. A félelmetes az, hogy ez velünk is megtörténhet.

Könyvben: Stephen King: Ragyogás, Filmben: Michael Douglas: Összeomlás.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://benyakzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr9016117832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása