Valódi szájmenés a virtuális térben

benyakzoltan

benyakzoltan

A meg nem született könyvek emlékére

2020. december 04. - Benyák Zoltán

meg_nem_szuletett_konyvek.jpgHogy milyen könyvek születnek ezekben az időkben? A régi világ átkos átkozott megszűrt, politikailag betört könyveinek leáldozott. A korszak alábukott a horizonton, talán felkel a túloldalon, a hátunk mögött, máshogy, más színben, mégis hasonlóan. Talán soha nem látjuk viszont. Új irodalmi felállás lett. Ma már bárki írhat, bármi megjelenhet. Megvannak a megfelelő módozatai, eszközei a dolognak. Sok ezer számra nyomakodnak a kötetek, egy stagnáló, remélhetőleg nem zsugorodó olvasórétegre. Nemcsak szabad a piac, de kissé elszabadult.

 

Ahogy egy ismerősöm mondta: felborult a jel – zaj viszony.

Ez már nem dömping, ez könyves szökőár, ami rá akar dőlni az olvasóra. Képtelenség követni, nehéz átlátni, lépést tartani lehetetlen. Könyvből épült nagy fal van, és még nem tudjuk kizár, vagy bezár minket. Ha egymásra pakolnánk Földbolygó könyveit, a tetejére állva le tudnánk porolni a Holdat.

Az a kevés, ami a polcunkra kerül, az kiválasztottá lesz. És hogy miből választunk? A leghangosabból, a legszélsőségesebből, legdivatosabból.

Már nem marad hely az ízlésnek, vagy legalábbis talpalatnyi játszótér csupán.

A nagy vízen túl az irodalmi ügynök első kérdése nem a történetre, a szereplőkre irányul. A követői tábort célozza, a ismertséget méri fel. Ha nem vagy kattintva nem leszel kiadva. Az online felületek hadseregének szorzata eredményezi majd a könyvértéket.

Van egy rossz álmom. Abban az író, aki újszerűt tud írni, lelkileg mélyre merülőt, jó szereplőket, akik elevenek, eszményi történetet, az sajnos nem rendelkezik ezzel. Nincs meg neki a hírverés készsége, mert amit megálmodott, azt nagyon belülről hozta ki. Sok időt töltött önmagában, és aki magába néz, annak nehéz ugyanebben a pillanatban a világ felé is figyelni. A kalapból nyulakat húzni, táncolni a virtuális közönségnek. Nem minden esetben van persze így, de nem nehéz igaznak feltételezni az emberi pszichének ezt a logikáját, igaz?

Na, az ő kézirata ott marad az éjjeliszekrényen.

Nem látjuk, nem olvassuk. Soha.

Most a meg nem született könyvekre emlékezem.

Jöjjön rájuk jobb kor.

A bejegyzés trackback címe:

https://benyakzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr1716318582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása